Jakie są naczynia termiczne i dlaczego warto z nich korzystać?

1 min czytania

naczynia-termiczne

Kiedy jedziesz na narty, wędrujesz, jedziesz na sankach lub jesteś na biwaku, a zimno i wiatr odbierają Twojemu organizmowi możliwość prawidłowego funkcjonowania, musisz się szybko rozgrzać. Co pomoże Ci rozgrzać się szybciej niż gorący napój – kawa, herbata lub grzane wino? Jak możesz się ogrzać w dziczy? Zabierz ze sobą naczynia termiczne!

Pojemniki termiczne – charakterystyka

Nie wszystkie pojemniki termiczne są takie same. Ich zastosowanie jest znacznie szersze, niż mogłoby się wydawać. Termos lub kubek termoizolacyjny przyda się nie tylko w odległych miejscach. Możesz z nich korzystać także na co dzień – do śniadania, w szkole, na siłowni, w drodze do pracy. Krótko mówiąc, wszędzie tam, gdzie się wybierasz.

Co to jest termos?

Pojemność termosów waha się w przedziale od 500 do 1500 ml, chociaż na rynku dostępne są także termosy przemysłowe, które mieszczą nawet kilkadziesiąt litrów płynów. Większość konstrukcji opiera się na dwóch warstwach stali nierdzewnej, pomiędzy którymi znajduje się komora niskociśnieniowa, która gwarantuje izolację. Termos z pewnością sprawdzi się podczas długich wędrówek.

Co to jest termos obiadowy?

Jeśli jesteś osobą, która lubi zjeść gorący, świeży i sycący posiłek w pracy lub w szkole, warto zainwestować w termos na lunch. Ten rodzaj pojemnika pozwala zachować świeżość i temperaturę jedzenia przez długi czas. Termos jest doskonałą alternatywą dla kanapki lub zimnego, suchego lunchu. Jest to również dobry sposób na zaoszczędzenie pieniędzy, gdy wybierasz się w podróż, ponieważ możesz zabrać ze sobą jedzenie w termosie.

Jak wygląda kubek termiczny?

Kubki izolowane są mniejsze niż termosy (50 – 720 ml), co oznacza, że można je zabrać ze sobą wszędzie w torbie. Warto z nich korzystać, gdy chcemy napić się gorącego napoju, jadąc samochodem, idąc do pracy lub na spacer. Musisz jednak wiedzieć, że wszystkie kubki izolowane będą gorzej utrzymywać temperaturę niż termosy.

Jak dbać o naczynia termiczne?

Naczynia kuchenne ze stali nierdzewnej, choć nie pochłaniają zapachów, zbierają na powierzchni zabrudzenia w postaci osadu. Jak go usunąć? Kawa i herbata pozostawiają na garnkach nieatrakcyjny osad. Możesz się go łatwo pozbyć, używając kwasku cytrynowego lub sody. Wsyp kilka opakowań po kwasku cytrynowym, zalej je gorącą wodą i pozostaw na kilka godzin, a następnie wypłucz.

Najważniejsze zalety naczyń termicznych

Główną funkcją pojemników termicznych jest utrzymywanie napojów i żywności w odpowiedniej temperaturze. W zależności od wybranego przez nas modelu, producenta, materiału, z którego jest wykonany oraz szczelności, pojemnik termiczny będzie utrzymywał temperaturę swojej zawartości przez 8, 12 lub 24 godziny. Warto zaznaczyć, że butelki termiczne mogą jeszcze dłużej utrzymywać temperaturę rzeczy zimnych

Materiał, z którego wykonane są kubki termiczne, odgrywa kluczową rolę. Najlepszym wyborem są kubki ze stali nierdzewnej, które są odporne na korozję, więc woda im nie zaszkodzi. Takie kubki są lekkie, więc nie będą obciążać torby czy plecaka. Warto wspomnieć, że wewnętrzne ścianki takich kubków są zazwyczaj pokryte srebrem, które ma właściwości antybakteryjne.

Jaka nerka na rower?

maxforma
2 min czytania

Jaki bidon na rower?

maxforma
2 min czytania

Jaki plecak na rower?

maxforma
2 min czytania